Doçentlik için kaç puan lazım?
Doçentlik için yeni kriterler, SCI, SCIE’deki üç aylık Q1, Q2 ve Q3 dergilerinden en az birinde baş yazar olmanızı ve en az 40 puan almanızı gerektirir. TR Dizini’nde taranan dergiler için en az 10 puan gerekir.
2024’te doçentlik kriterleri değişecek mi?
Doçentlik sistemi açıklandığı gibidir ancak yakın gelecekte bu sistemin değişeceğine dair bir açıklama yapılmamıştır. Ağustos 2023’te doçentlik kriterlerinin 2024’ten itibaren değişeceği duyurulmuştur. Mart 2024 dönemi başvuruları için aynı sistem üzerinden yeni kriterler uygulanmıştır.
Doktoradan kaç yıl sonra doçent olunur?
Yüksek lisans ve doktorasını üst üste tamamlayan ve uzatma sürelerini kullanmayan herkes yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabiliyor ancak bunun için kadro şartlarına uymak gerekiyor.
Doçentlik olmak için kaç yayın gerekli?
Bu madde kapsamında en az bir yayın zorunludur, ancak adayın yazdığı teze dayalı ve doçentlik uygulamalı bilim alanıyla ilgili olması gerekir. Bu puan için en fazla 10 puan alınabilir. Bu maddenin a paragrafının kapsamına giren ikisi olmak üzere en az üç yayın yapılması zorunludur.
Doçentlik dil şartı kaçtır?
Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucuyla Doçentlik Bilim Sınavı’na başvuruda bulunmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından kabul edilmesi ve bu dilden Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı’ndan (KPDS) 65 veya üzeri puan alınmış olması gerekmektedir.
Doçentlik sınavı zor mu?
Doçentlik pozisyonu için yapılan sözlü sınav, bu sınava giren adaylar tarafından genellikle zor olarak değerlendirilir. Bunun başlıca nedenleri şunlardır: Doçentlik unvanı çok fazla deneyim ve bilgi gerektirir ve adayların hayatlarında önemli bir dönem olduğu için sınav öncesi ve sırasında stres yaşarlar.
Doçentlikte yaş sınırı var mı?
Üniversiteler doçentlik için yaş sınırı koymuyor. 35 yaşında doçent olarak atanmak mümkünken, bu unvan 70 yaşında da alınabiliyor. Doçent olma yolundaki en önemli unvan, kişinin akademik dünyaya ne getirdiğine bağlı.
Doçent olmak için ne gerekli?
Doçent, bir üniversite akademik unvanıdır ve Doktor ile Profesör arasındadır. Doçent olmak için aday, lisansüstü çalışmalara güvenmek zorunda kalmadan doktora veya tıp uzmanlığı derecesi aldıktan sonra çalışabileceğini göstermelidir.
2024 Ekim doçentlik başvurusu ne zaman?
Ekim 2024 dönemi için olağanüstü profesörlük başvuruları 20 Ekim 2024 tarihinde başlayacak ve 31 Ekim 2024 mesai bitimine (17.30) kadar devam edecektir.
Doçent maaşı ne kadar?
Temmuz 2024 artış oranlarına göre Türkiye’de öğretim üyelerinin maaşları (aylık) profesörler için 86.205 TL, doçentler için 69.000 685 TL, doktorlar için öğretim üyeleri için 62.000 738 TL, öğretim görevlileri için 57.000 378 TL, araştırma görevlileri için 56.000 794 TL’dir. Özel Üniversitelerde bir profesörün maaşı 200.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Öğretim görevlisi doçent olabilir mi?
Öğretim görevlisi, üniversitelerde özel uzmanlık gerektiren ve doktora gerektirmeyen konularda ders vermekle geçici veya kalıcı olarak görevlendirilen kişidir. Doktorasını tamamlayan herkes, ilgili konu alanında olağanüstü profesörlük sınavına başvurabilir.
Doktora bitince unvan ne olur?
6. Doktorasını tamamlayan kişiler Doktor unvanını alır ve üniversitelerde Dr. olarak anılırlar. Öğretim görevlisi (eski yardımcı doçent) olarak çalışabilirler. Doçent olabilmek için, hem Üniversitelerarası Kurul hem de öğrencinin çalıştığı üniversite tarafından doçentlik şartlarının sağlanması gerekir.
100 puanla doçent olunur mu?
Doktora sonrasında öğrencinin en az 100 puanlık bilimsel faaliyette bulunmuş olması ve derecenin en az 90 puanlık bir dereceyle tamamlanmış olması gerekmektedir. Çalışma alanınıza özgü koşullar için lütfen Mart 2024’te olağanüstü profesörlük için başvuru şartlarına ilişkin bağlantıya tıklayın.
Kimler doçentlik jürisi olamaz?
YÖKSİS’te N/A üye olarak tanımlanan profesörler, Doçent Sınav Kurulu üyeleri ve jüri üyeliği yapamayanlar jüri üyesi olarak atanamazlar. YÖKSİS Etik Veri Tabanı’nda etik ihlalleri ile suçlanan profesörler jüri üyesi olarak atanamazlar.
Doçentlik sözlü sınavında ne sorulur?
GENEL İLKELER: Sözlü sınav, adayın başvurduğu ana alandaki derinliğini, genişliğini ve güncel bilgisini test etmek için tasarlanmıştır. Sınav ayrıca adayın çalışmasıyla ilgili soruları da içerecektir. Sınavın uzunluğunda bir sınır yoktur. Yabancı dil derslerinde sözlü sınav, sınavın yapıldığı dilde yapılacaktır.
Doçent olmak için ne gerekli?
Doçent, bir üniversite akademik unvanıdır ve Doktor ile Profesör arasındadır. Doçent olmak için aday, lisansüstü çalışmalara güvenmek zorunda kalmadan doktora veya tıp uzmanlığı derecesi aldıktan sonra çalışabileceğini göstermelidir.
1 makale Kaç Puan?
(*) Tek yazarlı makalelerde yazara tam puan verilir. İki yazarlı makalelerde ana yazar toplam puanın 0,8’ini, ikinci yazar ise 0 puan alır.
Doçentlikte yaş sınırı var mı?
Üniversiteler doçentlik için yaş sınırı koymuyor. 35 yaşında doçent olarak atanmak mümkünken, bu unvan 70 yaşında da alınabiliyor. Doçent olma yolundaki en önemli unvan, kişinin akademik dünyaya ne getirdiğine bağlı.
Doçentlik için YÖKDİL puanı kaç olmalı?
Doçentlik kadrosuna başvuran adayların YDS, e-YDS veya YÖKDİL sınavlarından en az 65 puan almış olması gerekiyor.