Elazığ yöresine ait halk oyunu nedir?
Çayda Çıra Oyunu: Bu oyun Elazığ’ın Harput ilçesinde sahnelenmiştir. Oyun dünya çapında “Mum Dansı” olarak bilinmektedir. “Çayda Çıra” oyunu hakkında çeşitli efsaneler vardır.
Elazığ’da en çok ne oynanır?
Dünya genelinde Mumlu dansı olarak bilinen, ülkemizde ise Çayda Çira adıyla bilinen oyun Elazığ’ın önde gelen dansıdır. Diğer oyunların adları Halay, Avreş, Tripod, Ağır Halay (Misafirperverlik), Temürağa, Kekeke, Bıçak, Kalkan Kılıç, Çepik; Gelin dansı sadece kadınlar tarafından oynanır, Şeve, Kira. Halk türküsü olarak çalınır…
Delilo nerenin halayı?
Örneğin Elazığ’da Delilo, Adıyaman’da Beşayak, Bitlis’te Papuri oynanıyor. Halaylar davul ve zurna eşliğinde yapılır.
Çayda Çıra Halk Oyunu nereye ait?
Çay Oyununda Çıra’nın Hikayesi | Elazığ Yöresi Halk Danslarının İncisi “Çayda Çıra”nın Hikayesi.
Elazığ’ın neyi meşhur?
Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan Orcik şekeri, Çedene kahvesi, közlenmiş Agin leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.
Elazığ’a özgü halk dansımız nedir?
Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait Halay tarzı bir halk dansıdır. Dünya çapında “mum dansı” olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, “nanay” adı verilen halk şarkıları eşliğinde oynanır. Bir zamanlar sadece kadınlar tarafından oynanırken, artık halk dansları grupları tarafından gösteri amaçlı hem erkekler hem de kadınlar tarafından oynanmaktadır.
Çayda Çıra ismi nereden gelir?
Efsanelerden biri de Elazığ yakınlarında bir derenin iki yakasında yaşayan iki aşiret gencinin aşkını anlatır. Sevgililer, geceleri yaktıkları çıralarla, genç erkeğin kızın yaktığı çıraya doğru yüzerek karşı kıyıya geçmesini ve onunla buluşmasını işaretlerler.
Çepik halayı hangi yöreye ait?
Leblebici Oyunu, Elazığ yöresine ait bir erkek oyunudur.
Elazığ’ın yöresel kıyafetleri nelerdir?
İç giyim: yelek, boyunduruk, miso, külot ve tuman. Dış giyim: 4 bölüme ayrılmıştır. Üç türü vardır: Üçetek-şalvar, cepken-şalvar, entari. Örnek olması açısından Ferhan Memişoğlu’nun Threeetek Şalvar giysisi üzerine yaptığı araştırmadan bir bölüm burada alınmıştır.
Halay Kürtlerin mi?
Halay, Türk ve Kürt kültüründe bir halk dansıdır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde icra edilen Halaylar arasında büyük bir çeşitlilik vardır ve Halay tipleri üç genel gruba ayrılır: Çukurova (Güney) Halayları: Bunlar Adana ve Gaziantep arasında icra edilen Halaylardır.
Zeybek hangi şehre aittir?
Isparta ve çevresinde bilinen ve oynanan başlıca zeybek oyunları şunlardır: Ağır zeybek, Asi zeybek, Sarı zeybek, Sıra zeybek, Kesik zeybek, Serenler zeybek, Köroğlu, Sepetçioğlu zeybek, evlerinin önü Mersin’dedir, kuyunun kovası ardıçtandır, bademi doğradım, gülü kuruttum, yapağıyı çayıra serdim, hükümet önünden geçtim.
Çiftetelli nerenin?
Çiftetelli, Anadolu ve Balkanlar’da yaygın olan 4/4’lük ritim ve bu ritim eşliğinde oynanan dansa verilen isimdir. Yunancada “tsifteteli” (τσιφτετέλι) olarak bilinir.
Misket hangi yöreye ait?
Misket, Bursa’da Cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia) “bilya” olarak telaffuz edilir), Ege bölgesinde meşe, mermer ve Susurluk, Bandırma ve Erdek gibi Balıkesir’in güney Marmara ilçelerinde “garit” olarak adlandırılır. Sivas bölgesinde “cincik” olarak da adlandırılır.
Temur Ağa oyunu nereye ait?
Erzurum’un Aşkale ilçesindeki Temirağa Barı dışında Daldala, Hançerli Bar, Hoşbilezik, Kol Satma, Tamzara, Tavuk Bar gibi barlar da bulunmaktadır. Bunlardan Hançerli Bar, iki erkeğin karşı karşıya gelerek, diğerlerinin ise en az iki kişi ile birlikte oynandığı bir oyun türüdür.
Hora hangi bölgeye aittir?
Hora, Trakya bölgesinde oynanan oyunların genel adıdır. Yunancada horos, khoros, choros “oyun (dans)” anlamına gelir.
Pisik oyunu hangi yöreye aittir?
Meşhur kirli Elazığ oyunu hem eskilerin hem de yenilerin bildiği bir oyundur.
Çayda Çıra hikayesi nedir?
Efsanelerden biri de Elazığ yakınlarında bir derenin iki yakasında yaşayan iki aşiret gencinin aşkını anlatır. Sevgililer, geceleri yaktıkları çıralarla, genç erkeğin kızın yaktığı çıraya doğru yüzerek karşı kıyıya geçmesini ve onunla buluşmasını işaretlerler.
Kama oyunu nasıl oynanır?
Kama Oyunu Oyun iki kadın tarafından oynanır. Kadınlardan biri kızdır; diğer resimde erkek kıyafetleri giymiş, beli yırtmaçlı bir adam görülmektedir. Kız seyirciler arasında ayakta durmaktadır ve odada oturmaktadır. Saz çalındığında ve çalmaya başladığında dar beli olan kadın belirir.
Kaşık oyunu hangi bölgede oynanır?
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye’de Batı Karadeniz Bölgesi’nde (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara’da (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi) ve İç Batı Anadolu’da (Afyon, Uşak gibi) oynanmaktadır. ,Eskişehir,Ankara),Konya ve Mersin civarındaki oyunların genel adı.