4857 sayılı İş Kanunu 13 madde nedir?
Madde 13 – İşçinin normal haftalık çalışma saatinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan emsal işçiye göre önemli ölçüde az olduğu tespit edilirse sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir.
4857 İş Kanunu neyi kapsar?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?
(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmeleri iki şekilde feshedilebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.
4857 sayılı İş Kanunu 14 madde nedir?
Madde 14 – İşçinin, üstlendiği işin gerektirdiği zaman iş görmeyi üstleneceğinin yazılı sözleşme ile kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışma esasına dayanan kısmi süreli iş sözleşmesidir.
4857 sayılı İş Kanunu 11 maddesi nedir?
“Madde 11: İş ilişkisi belirli süreli olmasa dahi, sözleşmenin belirsiz süreli olduğu kabul edilir.
4857 sayılı iş kanuna kimler tabi?
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
4857 sayılı İş Kanunu 10 maddesi nedir?
Madde 10 – (1) Yurt dışında Türkiye için kamu görevi veya hizmeti yürüten ve bu görev dolayısıyla bir suç işleyen kişi, bu fiilden dolayı başka bir ülkede mahkûm edilmiş olsa bile, Türkiye’de tekrar yargılanır.
4857 sayılı İş Kanunu 15 maddesi nedir?
“MADDE 15. – Taraflar iş sözleşmesine deneme süresi koymuşlarsa, bu sürenin süresi iki ayı geçemez. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmesiyle en fazla dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içerisinde taraflar iş sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilirler.
2024 işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024
4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?
Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.
Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?
Yukarıda belirtildiği gibi, kendisine verilen görevleri yerine getirmemekte ısrar eden bir çalışan haklı nedenle işten çıkarılabilir. Bir çalışan bu şekilde işten çıkarıldığında, fesih haklı nedenledir ve işverenin lehinedir.
İşten ayrılmak için haklı sebepler nelerdir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.
4857 sayılı iş kanununun uygulanmadığı yerler nerelerdir?
MADDE 4 – Bu Kanun hükümleri; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) Tarım ve orman işletmelerinde 50’den az (50 dahil) işçi çalıştırılan işyerlerinde veya işletmelerde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her türlü yapı işlerinde, d) …
İşçi hangi durumlarda haklı fesih yapabilir?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
13 madde nedir?
Madde 13 – (Değişik: -4709/2 md.) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın, ancak Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir.
Aynı işyerinde 10 yıl çalışan istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?
Hayır, 10 yıl çalışıp kendi isteğiyle ayrılan hiç kimseye tazminat ödenmeyecektir.
Kısmi süreli çalışma kimleri kapsıyor?
Bir işin yarı zamanlı sayılabilmesi için haftalık çalışma saatinin normal haftalık çalışma saatinin 2/3’ünü (30 saat) geçmemesi gerekir. Çalışan, haftalık çalışma saatinin 30 saati geçmemesi kaydıyla haftada 6 gün çalıştırılabilir.
Kendi isteği ile işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?
İşyerinden kendi isteğiyle ayrılan çalışanların hakları Çalışan, işyerlerinden kendi isteğiyle ve geçerli bir sebep olmaksızın ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. İşveren, belirlenen süre içerisinde bildirimde bulunmazsa kıdem tazminatı ödenmez. Ayrıca çalışana fazla mesai ve diğer ücret alacakları ödenmez.