Çimmek kelimesi hangi yöreye ait?
Orta Anadolu bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir kelimedir. Kubbealtı sözlüğüne göre, kelimenin Eski Türkçesi “çöm-mek”tir.
Çörten hangi dilde?
Çortan, Türkçe, Romence ve Ermenice dillerinde genel bir isim ve yer adı olarak da kullanılmıştır. Örneğin, Çortan’ı Türkçe’de bir gargoyle biçiminde bulmak mümkündür.
Çömçe hangi dilde?
Çömçe – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) çomça “kürek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe çom – “suya daldırmak” fiilinden, Eski Türkçe eki +çA ile türemiştir.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Çimmek nedir?
Yüzme, banyo yapma veya “başından ayağına kadar bir sıvıyla ıslatma” anlamına gelen Türkçe kelime. Hatay bölgesinde de yaygındır.
Mısmıl ne demek balıkesir?
Bölgemizde çok yaygın kullanılan bir kelimedir. Anlamını doğru ve en iyi şekilde aktarır. Örneğin sizden bu işi hızlı bir şekilde yapmanızı istiyorlar.
Çerçi Türkçe mi?
Andreas Tietze’nin tarihî-etimolojik Türkçe-Türkçe sözlüğünde çerçi kelimesi Moğolca “car (haber)” kökünden gelmekte ve “car ‘haber’ +-çi” şeklinde açıklanmaktadır (Tietze, 2002; 428)”.
Cunta hangi dilde?
Latince “katılmak” anlamına gelen jungere kelimesinden türetilen ve İspanyolcada orijinali junta (hunta olarak telaffuz edilir) olan terim, bu dilden Türkçe de dahil olmak üzere diğer dillere de girmiştir.
Eski Türkçe hangi dilde?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. Yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Kepçe hangi dilde?
Farsça kafçe kelimesinden türetilmiş bir kelimedir كفچه “saplı su kabı, kepçe”. Farsça kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça (Pehlevi veya Partça) kafç veya kafchag kelimesinden türemiştir.
Kaşık hangi dilden gelir?
Eski Türkçe kasuk “(tahtadan oyulmuş) kaşık” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kashı – “oymak, çizmek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş “kapçe” > kafşik “kapçecik”. Farsçadan ödünç alınan kelimenin Türk kökenli olması mümkündür.
Çul kelimesinin kökeni nedir?
Farsça cul جل veya cūl جول “kaba kumaş, çul” kelimesinden gelen bir ödünç kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Arapça cull جلّ kelimesiyle ilişkilidir.
Efendi hangi dilde?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Lahana Türkçeye hangi dilden gelir?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Nankör hangi dilde?
nankör – İngilizce sözlük. Farsça nānkūr نان کور kelimesinden bir alıntıdır, “küfür edeni kutsayan kişi”. Bu kelime Farsça nān نان “ekmek” ve Farsça kūr کور “görmemek” kelimelerinden oluşur.
Ellam hangi yöre?
“Ellam” veya “ellaham” özellikle Yozgat, Tokat, Sivas, Kırşehir, Çorum, Kayseri ve Amasya bölgelerinde yaygın olarak kullanılan bir tabirdir.
Enik hangi yöreye ait?
Ülkemizde yavru kedilere Manık (veya Manik), Kitty (Kitty), yavru köpeklere ise Puppy (Gaziantep) adı verilmektedir.
Zaar hangi yörenin?
Zahir’in Adana’daki telaffuzu. Maraş, Adana bölgesinde yaygın olarak kullanılır, muhtemelen bir anlamı vardır. Dokuzuncu nesil çaylak. Kayseri ve Nevşehir bölgelerinde; kelime hazaar olarak telaffuz edilir.
Çöğdürmek hangi yöreye ait?
Eylem. [1] (argüman) (Sivas ağzı) (argüman) Ayakta işemek, çöp kutusuna ayakta işemek.